Печати

 

       

Глобален еколошки фонд   Програма за мали грантови -

- ГЕФ ПМГ Република Северна Македонија

-----   Локални акции за глобално влијание   ----- 

Столарска работилница за хобисти:

Креативно и функционално со иверка - Д-Фест клупа од остатоци од иверка

 

   Столарска хоби работилница од вкупно 10 часа (2 часа по термин) на 26, 31 мај, 2, 7 и 9 јуни, секој вторник и четврток од 17:30 до 19:30 ч во просториите на Пасворд продакшн, каде се одвиваат активностите на Столарскиот едукативен центар, на ул 8ма ударна бригада бр. 39/-1.

   Наменета е за хоби столари кои имаат основно знаење и искуство, а сакаат да ги подобрат своите вештини преку работа под водство на искусен, професионален столар. Охрабруваме да се пријавуваат жени.

   Во работилницата го имаме потребниот алат и материјали за спроведување на активностите. Ваше е да понесете лична заштитна опрема (заштитни наочари, заштитни ракавици, FFP2/N95 маска и тампони за уши) и да сте соодветно облечени за работа и можна прашина. 

   Работилницата е ограничена на 10 лица, со цел да се овозможи ефективно пренесување на знаењата од столарот и за да се овозможи комоција на движење и работа во просторот.

   Работата во рамки на оваа работилница ќе се одвива во парови. При пријавувањето се пријавувате како поединец, а паровите се формираат на првата средба. Пријавувањето е на принципот - прво пријавени - прво запишани.

   Материјали кои ќе се употребуваат: иверка. Материјалите кои ќе се користат на работилницата се остаток од производството на мебел, со што успеваме да го намалиме отпадот кој се создава во мебел индустријата. Во столарството не постои отпад, само парчиња кои допрва треба да најдат употреба.

   Оваа работилница е дел од проектот Столарска едукативна работилница за намалување на отпадот од индустријата за мебел во Скопје, сроведуван од страна на здружението на граѓани Одржливи инивијативи од Скопје, а финансиски поддржано од ГЕФ ПМГ РСМ. Компании поддржувачи на работилницата: Акрон, Фамод, Бранимир компани, Про-дизајн, Југоимпекс, Дрвотекс, Блажич, Монозеро, Биба терк, Инфини студио и Пасворд продакшн. Благодарение на таа поддршка, работилнициата ќе биде бесплатна.

   Предметите кои ќе бидат изработени во рамки на работилницата која е поддржана од ГЕФ ПМГ РСМ, ќе бидат донирани, односно подарени и изложени на Д-фестивал за да ги користат посетителите, а столарите да бидат промовирани пред јавноста.

 

Столарството е предизвик со кој ќе се гордеете.

 

Што е Столарска работилница за хобисти?

   Тоа е кратка работилница во кој ќе имате можност да сработите одреден проект под водство на професионален столар и при тоа да ги надградите вашите лични вештини од областа на столарството и претставува одлична можност за да прашате столар за нешто што ве интересира.

   Во рамки на работилницата учесниците ќе ги унапредат своите вештини и знаење и ќе стекнат нови вештини и знаења во однос на столарството; ќе изработат предмет со кој ќе се гордеат, но најважно, ќе поминат квалитетно време дружејќи се со други хоби столари при кое ќе си ги разменат знаењата и искуствата. 

   При тоа благодарение на компаниите-поддржувачи кои ни донираат парчиња - остатоци од нивното производство (покрај тоа што имаме бесплатен материјал) учесниците ќе се стекнат со креативно размислување како да го употребат материјалот со сите ограничувања кој тој ги поставува. А како резултат на тоа, нашата активност ќе го намали потенцијалното создавање на отпад од мебел индустријата.

 

Работилницата на кратко:

 

Кој може да учествува на работилницата?

Основни критериум за учество на работилницата:

Се охрабруваат да се пријават жени и млади лица.

Пожелно е да имате или да сакате да си извадите осигурување против незгода.

 

Програма на работилницата:

26 мај Ориентација, појаснување на проектот, избор на материјал и подготовка на материјалот.
31 мај Кроење на материјалот.
2 јуни Кроење на материјалот и подготовка за спојување.
7 јуни Спојување на материјалот
9 јуни Завршни работи.

Цел: усовршување вештини за изработка на елемент за седење

Проект: Д-Фест клупа (клупа инспирирана од Д-фестивал)

Материјал: остатоци од иверка.

Вештини: изработка на правоаголна коцка; кроење на материјалот, работа со алатот и друго

Алати: стабилен циркулар, рачен циркулар, рачна убодна пила, дупчалка.

 

Прашања кои ве мачат:

 

Колку трае програмата

 

Дали програмата е цело време во работилница

 

Дали ни треба алат?

 

Како да се пријавам за работилницата?

 

Дали треба нешто да понесам со себе?

 

Што доколку не сум финансиски способен да си набавам лична заштитна опрема?

 

Каде може да извадам осигурување во случај од незгода?

 

Како да се облечам за на активностите?

 

Дали просторот има прозор за вентилација?

 

Дали има паркинг за велосипеди?

 

Како можам да пристигнам до работилницата со автобус?

 

Каде може да паркирам автомобил?

 

Која е цената за учество во работилницата?